Fra jordbruk til digitalt nettsamfunn – Nye muligheter?

Det er riktig at det er mange steder langs kysten i Norge som er blitt avfolket og omgjort til attraktive feriesteder, jfr.http://arnek.wordpress.com/2012/09/07/fra-jordbruks-til-digitalt-nettsamfunn-ny-bok/. Men det finnes også flere gode eksempler på at kompetanse er bygd opp, og ny teknologi har bidratt til å trygge og videreutvikle små steder langs kysten. I Nordland er det i år 40 år siden oppdrett av laks startet. Da ble 1200 laks fraktet opp i plastposer, og 174 stk. overlevde! Det startet med hjemmesnekrede merder, fôr som ble laget etter utallige forsøk for å få fisken til å spise, båter som ikke var tilpasset for arbeidsoppgavene, og slakteri som opprinnelige var fiskebruk. Men grunderne var fast bestemt på at dette var fremtiden og muligheten for kystsamfunnene.

40 år etter kan en vel si at de til de grader har fått rett. I dag er norsk lakseproduksjon en viktig faktor for bosetningen langs kysten både på Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge. I tillegg er det blitt en betydelig næring for leverandører i innlandsnorge. Hvordan er dette blitt mulig? Jo ved en bevisst satsning og utvikling av kompetanse og teknologi, har det blitt utbygd spesialiserte fagfelt innefor oppdrett. Smolt blir produsert i store høyteknologiske ”fabrikker” med avansert teknologisk overvåkning av vannkvalitet, fiskehelse og fôringssystemer. Fraktingen av smolten skjer ikke lenger i plastposer eller kar, men i store brønnbåter som ikke bare pumper fisk ut og inn. Men der teknologien har gjort sitt inntok i behandlingen og styringen av fisken. Styringssystemer for oksygen, avlusning, telling av fisk m.m. Slik har næringen spesialisert seg innenfor alle områder, både røkterfaget, fôrfabrikker, veterinærtjenester, slakteri, fryseterminaler, logistikk, og innenfor salg/administrasjon. Datateknologi har gitt et grunnlag for næringsvirksomhet på mange øysamfunn som har vært villig til å satse og ta det i bruk. Ved innovasjon og ved å ta ny teknolog bruk, har en oppnådd konkurransefordelene med å være nært produksjonsanleggene, og utvikle en næring som er bærekraftig både økonomisk, sosialt og miljømessig. 

Blant mange øysamfunn som kan vise til nettopp dette, er øya Lovund på Helgeland som på begynnelsen av 1970-tallet var truet med fraflytting. Men etter lakseoppdrettet sitt inntok, er blitt en livskraftig øy med et fødselstall på 8-10 personer årlig, og nærmet doblet innbyggertallet til over 400. hbOg atter en ny skoleutbygging står for tur! Ny teknologi kan derfor gi mange muligheter for næringer og kystsamfunn som er villige til å ta det i bruk og se mulighetene!

Legg igjen en kommentar